Over ons

Stadstrainers is een kleine, impact gedreven sociale onderneming. De drijvende kracht bestaat uit een team creatieven met een sociaal hart; stuk voor stuk bevlogen mensen die hun beeldende kwaliteiten inzetten om (kwetsbare) mensen in staat te stellen zelf het verschil te maken in hun leven.

We werken vanuit ons kantoor in de Afrikaanderwijk in Rotterdam Zuid, waar deelnemers uit onze lokale projecten regelmatig binnenlopen voor een kop koffie. Iedere Stadstrainer initieert zijn eigen programma’s en draagt daar verantwoordelijkheid voor. De organisatie wordt ondersteund en geadviseerd door een Raad van Advies, bestaande uit drie personen die hun sporen hebben verdiend in het sociale domein bij de gemeente, in welzijn en in de zorg.

Wat willen we bereiken en hoe doen we dat?

Bekijk in de figuur hoe we onze missie verwezenlijken en wat de korte en lange termijn resultaten zijn voor onze deelnemers.

Kwantitatieve impactdoelstellingen 2022

 • Minimaal 10% deelnemersgroei bij de langdurige projecten, zoals Generatieclub Feijenoord;
 • Minimaal 1 nieuw ontworpen groepsinterventie;
 • Minimaal 10 train-de-trainer trajecten;
 • Minimaal 10 nieuwe trainers die zelfstandig groepen blijven begeleiden;
 • Meer financiële duurzaamheid voor langlopende projecten.
 • Mijn Verhaal vermelden in databank Effectieve sociale interventies
 • Nieuwe website realiseren.

Reeds behaalde impact 2020-2021

 • Één overdraagbare interventie (Mijn Verhaal) waar we 1 april 2022 34+ trainers voor hebben getraind.
 • Zonmw traject in voorbereiding vermelding Mijn Verhaal in databank. Effectieve sociale interventies.
 • Uitgebreid onderzoek naar de impact van Mijn Verhaal.
 • Nieuwe interventies ontwikkeld: Toolbox persoonsgerichte zorg, Het verhaal van..., Generatieclub Feijenoord
 • Diverse communicatieve tools ontwikkeld voor welzijnsorganisaties: 75+ gesprekstafel, Ik-doe-mee Boek – DigiBeterKoffer
 • Generatieclub Feijenoord heeft als langlopend programma inmiddels 65 leden/deelnemers.
 • Stadstrainers team uitbreiden (2 naar 4)
 • Flexibele schil met zzp-ers rond stadstrainers vergroten. (5-10)
 • Output metingen zichtbaar op interventie pagina’s

Sociaal Ondernemen

Stadstrainers is een sociale onderneming. Wij zijn toegelaten tot het register Code Sociale Ondernemingen.
Onze missie is wat ons drijft en deze staat ook altijd voorop. Wil je meer over onze visie, impact en beleid weten? Klik hieronder op één van de buttons.

Wie zijn onze stakeholders?

Team

Rik Moonen

Ondernemer
Projectmanager
Trainer
Coach
Concept

Rik heeft inmiddels ruim 10 jaar ervaring als sociaal ondernemer, ontwikkelaar en uitvoerder van diverse beeldende interventies. Hij heeft veel dingen bereikt, maar ook vaak zijn hoofd gestoten. Rik coacht de rest van het team aan de hand van zijn ervaringen en kennis. Rik is afgestudeerd als beeldend kunstenaar op de Kunstacademie Sint Joost te Breda.

Marcha Schagen

Concept
Trainer
Projectmanager

Marcha is de spin in het web binnen Stadstrainers. Betrokken bij alle interventies van Stadstrainers en inmiddels onmisbaar in het schrijven van nieuwe plannen en het ontwikkelen van concepten. Marcha bewaart het overzicht en is altijd toegankelijk voor deelnemers en collega’s. Zij studeerde theatervormgeving aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht en is buiten Stadstrainers ook als ontwerper en kunstenaar actief.

Angela Barkhuysen

Trainer
Concept
Interview

Angela heeft zich ontwikkeld in het begeleiden van 'Train-de-Trainer' binnen het 'Mijn Verhaal' programma en is betrokken bij de Generatieclub en diverse andere programma’s. Bij Angela kan ieder mens zijn of haar verhaal kwijt, ze heeft veel persoonlijk contact met deelnemers en zet haar ervaring als theatermaker en docent op diverse manieren in. Angela is afgestudeerd als docent beeldende vorming en theatermaker.

Suzan Tolsma

Trainer
Concept

Suzan is net als Angela erg bedreven in de 'Mijn Verhaal' methodiek. Daarnaast is Suzan vaak betrokken bij creatieve activiteiten van de Generatieclub. Suzan studeerde in 2013 af als regisseur en theaterdocent aan de Toneelacademie Maastricht. Daarvoor studeerde zij Culturele & Maatschappelijke Vorming richting Kunsteducatie en in 2017 rondde zij een coachopleiding af.

Anne Westerweele

Trainer
Concept

Anne is een geboren verbinder en zit niet graag stil. Ze vindt het belangrijk om bij te dragen aan persoonlijke groei en creativiteit van bewoners van de Vitale Woongemeenschappen waar zij zich voor inzet. Anne heeft een diverse achtergrond in het welzijnswerk en was initiatiefnemer van de Kaapse Kunstroute. Ze studeerde Psychologie en Geschiedenis en volgt naast haar werk bij Stadstrainers momenteel de opleiding Docent Beeldende Kunst en Vormgeving.

Inger van Beek

Officemanager

Als officemanager ondersteunt Inger het team van Stadstrainers bij de dagelijkse gang van zaken. Zij ontfermt zich over projectplanningen, begrotingen en sinds kort ook over het meten van impact van onze interventies. Met haar organisatietalent zorgt ze ervoor dat het ook achter de schermen op het kantoor van Stadstrainers soepel verloopt. Inger studeerde Vrijetijdsmanagement aan de Hogeschool Rotterdam en is betrokken bij verschillende kunstinitiatieven in Rotterdam.

Bjefke Bonnema

Trainer
Projectmanager
Marktonderzoek en relaties

Als freelancer klust Bjefke graag mee aan een groene, sociale en creatieve stad. Inmiddels heeft ze aan veel mooie culturele en groene initiatieven meegebouwd, in allerlei verschillende rollen. Op een dag fietste ze voorbij het Stadstrainers kantoor, raakte geïnspireerd, stuurde een mail, had een paar leuke gesprekken en voor ze het wist was ze aan de slag als Stadstrainer. Zo simpel kan het zijn.

Aina Seerden

Vormgeving

Aina Seerden van Studio Aina is sinds 2020 onze vaste vormgever. Vanwege onze beeldende insteek hecht Stadstrainers veel waarde aan de uitstraling en communicatieve waarde van onze trainingsmaterialen. Aina studeerde aan de Design Academy in Eindhoven.

Mink Lammertink

Video

Nog voor Stadstrainers bestond, werkten Rik en Mink al samen aan een blog waarop Rotterdammers over hun stad vertelden. Verhalen vastleggen op film is wat Mink doet. Steeds vaker brengt Mink onze interventies in beeld. Ook draagt hij bij aan onze communicatieve tools voor het sociale domein en geeft hij filmtrainingen aan de leden van Generatieclub Feijenoord.

Ben van Dorp

Commissaris

Ben is lid van Stadstrainers’ Raad van Commissarissen. Door zijn brede ervaring als directeur, coach en projectleider is hij expert op het gebied van cultuurgerichte zorg, leidinggeven in turbulente omgevingen en kennisoverdracht. Hij heeft daarin oog voor verschillen, met daarachter altijd weer overeenkomsten. In zijn privéleven zet Ben zich onder ander in voor het welbevinden van nieuwkomers.

Hanna van Dijk

Commissaris

Hanna is lid van Stadstrainers’ Raad van Commissarissen. Met haar expertise op het gebied van onderzoek en onderwijs rondom informele zorg en ouderenzorg, vormt Hanna een waardevol klankbord bij het formuleren van doelstellingen, doorontwikkelen van methodieken en het meten van impact. Zij werkte onder andere voor de Erasmus Universiteit en het netwerk Genero (Generaties Ouderen). Als (sociaal) ondernemer runt zij sinds 2023 twee tweedehands winkels in Rotterdam.  

Johan Janssens

Commissaris

Johan is lid van Stadstrainers’ Raad van Commissarissen. Als voormalig directeur-bestuurder (en medeoprichter) van Opzoomer Mee kent hij menig Rotterdamse wijk van binnen en buiten. Op dit moment is hij betrokken bij verschillende sociale initiatieven in Rotterdam, zoals: Warm Rotterdam, Pluspunt, Voedseltuin Delfshaven, Rotterdamse Munt en Watch that Sound. Johan loopt warm voor initiatieven van onderop en initiatieven die de positie van kwetsbare Rotterdammers willen verbeteren.