Ouderen in de Gelderse Vallei

Opdrachtgever:

Welzijnsorganisatie Spectrum Elan & Odensehuis de gelderse Vallei

Samenwerkingspartner(s):

Het Odensehuis & Spectrum partner met Elan

Projectbegeleiders

Stadstrainers Rik Moonen

‘’Mijn Verhaal – Ouderen in de Gelderse Vallei’’. Een groepsactiviteit voor dementerende bezoekers (65+) van het Odensehuis in Wageningen. Het Odensehuis is een ontmoetings -en informatiecentrum voor mensen met geheugenverlies en/of beginnende dementie. In dit traject leggen de deelnemers samen met hun mantelzorgers hun persoonlijke verhaal vast doormiddel van 10 polaroidfoto’s. De professionals van het Odensehuis krijgen voorafgaand een training over het begeleiden van dit project. Het uiteindelijke doel is dat desbetreffende professionals de huidige groep en meer groepen in de toekomst zullen begeleiden in het maken van hun eigen verhaal. De deelnemers kijken samen met hun mantelzorger naar hun dagelijks leven en leggen dit vast voor elkaar maar ook voor latere generaties.

Het samen vastleggen van het dagelijks leven geeft houvast en een mooie herinnering aan hun tijd samen en met wat zij samen belangrijk vinden.

Werkvorm:

Mijn Verhaal – Ouderen in …

is een verhalenproject voor ouderen uit dezelfde woonomgeving. Deze werkvorm is erop gericht dat de ouderen meer zelfvertrouwen ontwikkelen in het aangaan van kwalitatieve contacten met anderen. Hun persoonlijke (levens-)verhaal vormt de basis van deze aanpak, dit maken de ouderen aan de hand van een fotoworkshop in 10 polaroidfoto’s en 10 bijbehorende korte bijbehorende verhalen zelf zichtbaar voor elkaar en voor anderen.