Mijn Rotterdam - Ouderen in Feijenoord

Opdrachtgever:

Gemeente Rotterdam

Samenwerkingspartner(s):

Humanitas, Dock, de Koningskerk en diverse actieve wijkbewoners

Projectbegeleiders

Stadstrainer Rik Moonen

Mijn Rotterdam - ouderen in Feijenoord is een uitvoering van het mijn verhaal in wijkverband en i.s.m. gemeentelijk programma "Voor Mekaar" van de gemeente Rotterdam. Samen met stakeholders uit de buurt gaat Stadstrainers op zoek naar 10 tot 20 ouderen uit de wijk Feijenoord om hen uit te nodigen voor het fotoproject. Hun persoonlijke (levens-)verhaal vormt de basis van deze aanpak, dit maken de ouderen aan de hand van een fotoworkshop in 10 polaroids en 10 bijbehorende verhalen zelf zichtbaar voor anderen.

Belangrijke doelstellingen in deze opdracht voor de gemeente Rotterdam zijn:

  • Het activeren van de oudere deelnemers en ze op basis van de interesses en kwaliteiten die naar voren komen uit de foto's koppelen aan instanties in de wijk.
  • Middels de expositie voor anderen in de wijk zichtbaar maken hoe het dagelijks leven van ouderen in de buurt eruit ziet.
  • Verbinding in het wijknetwerk rondom ouderen aanjagen door zichtbaar te maken waar hun behoefte ligt.

De werkvorm is zo ontwikkeld dat de deelnemers ook het benodigde zelfvertrouwen ontwikkelen in het aangaan van kwalitatieve contacten en zo ook weer mee te gaan doen in hun wijk.

“Het project van Rik helpt mij als projectleider om het 2e spoor (thema ouderen en eenzaamheid op de agenda van de wijk zetten, bewustwording rondom thema en eigen rol van bewoners en professionals) daarbij te realiseren. Bovendien is het een welkome toevoeging aan de rol van de welzijnsinstelling (neemt soms taken over) om initiatieven in de wijk te ondersteunen, faciliteren en aan te jagen, het aanboren/ genereren van nieuwe initiatieven, ouderen met elkaar en anderen in de wijk in contact brengen; nieuwe relaties en verbindingen te laten ontstaan."

Maria Lunardo - Projectleider "Voor Mekaar" Gemeente Rotterdam

Werkvorm:

Mijn Verhaal – Ouderen in …

is een verhalenproject voor ouderen uit dezelfde woonomgeving. Deze werkvorm is erop gericht dat de ouderen meer zelfvertrouwen ontwikkelen in het aangaan van kwalitatieve contacten met anderen. Hun persoonlijke (levens-)verhaal vormt de basis van deze aanpak, dit maken de ouderen aan de hand van een fotoworkshop in 10 polaroidfoto’s en 10 bijbehorende korte bijbehorende verhalen zelf zichtbaar voor elkaar en voor anderen.